Canon v.s. Nikon – De 13 grootste verschillen in één oogopslag

Canon vs. Nikon – welk merk is beter? Voor fotografen is het de kwestie van smaak, Cola of Pepsi – Canon of Nikon? De ene fotograaf zweert bij zijn Canon, terwijl een ander de verdiensten van zijn Nikon benadrukt. Dus welke camera is beter? Daarover verschillen de meningen – maar dat betekent niet dat de twee merken geen kenmerken hebben waardoor ze min of meer aan te bevelen zijn voor bepaalde type fotografen.

Canon vs. Nikon: sensoren en beeldkwaliteit

Op het eerste punt in het duel tussen Canon vs. Nikon gaat over de sensoren. In feite zijn de ingebouwde sensoren in Canon en Nikon ongeveer even groot. Dat is echter niet de enige factor die de beeldkwaliteit beïnvloedt. Elke keer dat een van de twee fabrikanten de ander dreigt te overtreffen in sensortechnologie, haalt de andere de achterstand in.

Laagdoorlaatfilter bij Nikon

Een groot aantal Nikon spiegelreflexcamera’s maakt gebruik van een nieuw sensorontwerp dat beelden mogelijk maakt zonder overmatige moiré of vervorming in de fijne lijnen en patronen, zelfs zonder een laagdoorlaatfilter. Dit laagdoorlaatfilter heeft als nadeel dat het licht er eerst doorheen moet voordat het de sensor raakt. Als je het weglaat, worden detailopnamen en opnamen bij weinig licht verbeterd. Geen van Nikon’s 2015-camera’s met APS-C-sensoren maakt gebruik van een laagdoorlaatfilter, en het is ook uitgefaseerd in sommige professionele full-frame camera’s.

Canon vertrouwt op megapixels

De nieuwste DSLR-camera’s van Canon gebruiken in plaats daarvan megapixels. De meesten blijven een laagdoorlaatfilter gebruiken, hoewel er enkele modellen zijn, zoals de Canon EOS 5DS R, die dit weglaten. De laatste grote aankondiging van het bedrijf kondigde DSLR-camera’s op volledig scherm aan met maar liefst 50 megapixels. Ter vergelijking: de huidige Canon EOS 5D Mark IV heeft 31,7 megapixels.

Zijn meer megapixels beter? Eigenlijk wel.

Een camera beoordelen op basis van het aantal megapixels is als een boek beoordelen op basis van de omslag. Maar in het geval van Canon is er een uitzondering: de EOS 5DS heeft een resolutie van maximaal 8688 x 5792, waar de Nikon D810 met 36 megapixels een maximum haalt van 7360 x 4912. De hogere resolutie zorgt voor grotere afdrukken en meer bijsnijden zonder in te boeten aan beeldkwaliteit.

Conclusie sensortechnologie

Hoewel de twee bedrijven zich richten op verschillende aspecten van sensortechnologie, hebben zowel Canon als Nikon DSLR-camera’s een uitstekende beeldkwaliteit. Dit betekent echter niet dat het eindresultaat er voor beide camera’s exact hetzelfde uitziet. De kleuring kan bijvoorbeeld sterk variëren.

Of Canon of Nikon de kleuren beter reproduceert, hangt af van je eigen smaak en beeldeffect – ze zijn gewoon anders, er is geen goed of slecht.

Canon vs. Nikon: snelheid

Het tweede punt in de strijd van Canon vs. Nikon gaat om snelheid. De twee fabrikanten zijn ongeveer gelijk aan de snelheid van hun autofocus. Maar er zijn kleine verschillen bij burst-opnamen. Bij DSLR-camera’s is hoge snelheid een probleem.

Spiegelloze systeemcamera’s halen gemakkelijk een snelheid van maximaal 10 beelden per seconde. Bij een spiegelreflexcamera moet de spiegel worden opgeklapt – dat kost veel tijd. Dat maakt een hoge framesnelheid lastig. 

Wie kan er meer frames per seconde maken?

Meestal heeft Canon de snellere high-end DSLR-camera’s. De Canon EOS 7D Mark II haalt een snelheid van 10 beelden per seconde bij continu fotograferen en is daarmee een van de beste spiegelreflexcamera’s voor sportfotografie. Nikon’s snelste APS-C camera, de D750, haalt slechts 6,8 beelden per seconde. Als je aan meer geavanceerde modellen denkt, kan Canons full-frame camera 1D X Mark II 16 frames per seconde opnemen, terwijl Nikon’s vergelijkbare D5 14 frames per seconde kan maken .

Nikon biedt alleen hogere snelheden op instapniveau en in de goedkopere modellen. Het verschil is echter slechts 1-2 opnamen, zoals de Nikon D750 met 6 à 7 opnamen per seconde en de Canon T6S met 5 opnamen per seconde.

Conclusie snelheid

  • Systeemcamera’s winnen over het algemeen.
  • Canon scoort met meer frames per seconde in het midden- en hoge prijssegment.
  • Nikon verheugt kopers in het instapmodel met 1-2 beelden per seconde meer dan bij de instapmodellen van Canon.

Canon vs. Nikon: bediening

De mogelijkheden van beide merken zijn vergelijkbaar, maar er zijn grote verschillen in de manier waarop ze worden bediend. Welke is intuïtiever? Canon of Nikon?

Allereerst verschillen de labels. De “S” op Nikon’s keuzeknop en de “Tv” op Canon duiden bijvoorbeeld beide de automatische iris aan. Nikon gebruikt eenvoudiger namen voor zijn autofocus – “continue autofocus” is een beetje duidelijker dan “AI servo-autofocus” bij Canon (die beide dezelfde functie hebben).

Levensduur van de batterij

Er zijn ook aanzienlijke verschillen in de batterijduur; met Nikon maak je meestal meer foto’s met een enkele charge van de batterij. De Nikon D7200 heeft bijvoorbeeld een dubbele looptijd vergeleken met de vergelijkbaar geprijsde Canon T6S. Dit is niet bij elk model het geval, maar Nikon heeft meestal de betere batterijen.

Canon vs. Nikon: videokwaliteit

Historisch gezien biedt Canon een betere videokwaliteit dan Nikon. Zij waren de eersten die een hybride autofocussysteem ontwikkelden waarmee een camera ook tijdens het maken van een foto de focus kon veranderen. Canon staat erom bekend een betere autofocus te hebben tijdens het fotograferen en biedt zelfs enkele lenzen die gespecialiseerd zijn in video.

Twee jaar geleden zou het gemakkelijk zijn geweest om in deze categorie in de Battle Canon vs. Nikon om een ​​duidelijke winnaar aan te wijzen. Een paar modellen geleden had Nikon tijdens het opnemen geen autofocus, maar de huidige DSLR-camera’s bieden nu ook continue autofocus.

Als je de modellen afzonderlijk vergelijkt, biedt Nikon meerdere modellen (D4S, D5) met een frame rate van 60 frames per seconde, waarbij de vergelijkbare Canon 5D Mark IV slechts 30 frames per seconde haalt (voor FullHD opnames 120 voor HD). Het enige model van Canon dat ook nog eens 60 beelden per seconde haalt is de EOS 1Dx Mark II. Canon biedt van oudsher de betere opties voor video’s, maar dankzij de laatste ontwikkelingen maakt Nikon een inhaalslag en lijkt het langzaamaan de voortrekkersrol op te gaan.

Canon vs. Nikon: accessoires

Met de meer geavanceerde DSLR camera’s is er voor vrijwel elke Canon een geschikte tegenhanger van Nikon. Er zijn echter een paar uitzonderingen. Nikon heeft nog geen antwoord op de snelle Canon EOS 7D Mark II met zijn 10 beelden per seconde die echt betaalbaar is. Met de D810A heeft Nikon een camera die rechtstreeks is ontworpen voor astrofotografie, terwijl de variant van Canon een kleinere APS-C sensor heeft.

Prijzen voor tweedehandsvoertuigen

Als het om instapmodellen gaat, kan Canon niet echt concurreren met Nikon. Sommige oudere Canon-modellen zijn te vinden voor ongeveer € 250, waaronder de EOS 60D voor € 280. Nikon’s D3300 biedt de volledige functionaliteit van een DSLR-camera voor beginners voor een geweldige prijs.

Canon biedt de T6S aan, die ongeveer overeenkomt met de enthousiaste Nikon D7200, maar er zijn enkele verschillen. De D7200 heeft geen laagdoorlaatfilter nodig en biedt 51 autofocuspunten, HD-video’s met 60 frames per seconde, 6-7 frames per seconde voor continu-opnamen en een batterijduur van 1100 frames.

Aan de andere kant is er de T6S, die werkt met een laagdoorlaatfilter en slechts 19 scherpstelpunten, HD-video’s, 30 frames per seconde, 5 frames per seconde voor continu-opnamen en de helft van de batterijduur biedt. Ook al zijn de high-end modellen vergelijkbaar, Nikon biedt vaak aantrekkelijkere aanbiedingen voor beginners en amateurfotografen (er zijn echter uitzonderingen). 

Canon vs. Nikon: welk merk is beter?

De beslissing om een ​​DSLR-camera aan te schaffen is meer definitief dan die van een compactcamera. Want zodra je lenzen begint te krijgen, wordt een merkverandering aanzienlijk duurder. Omdat de twee merken anders werken (en verschillende namen gebruiken), betekent dit ook dat je een tweede keer een paar dingen opnieuw moet leren.

Moet je nu een Canon of Nikon kopen?

Het antwoord? Er is geen winnaar – zowel Canon als Nikon bieden zeer goede camera’s met solide beeldkwaliteit. Als het ene merk elke keer beter was, zou het andere al lang geleden failliet zijn.

Dat betekent echter niet dat een van de twee merken geen geschiktere keuze kan zijn voor de ene of de andere persoon. Beginners zullen waarschijnlijk goed worden bediend met beide systemen. Nikon biedt echter de goedkopere instapversies zonder in te boeten aan functionaliteit. De terminologie is ook gemakkelijker te begrijpen.

Het toepassingsgebied is doorslaggevend

Sportfotografen kunnen vastleggen wat er gebeurt met camera’s van beide fabrikanten, maar Canon biedt meestal hogere snelheden op hun geavanceerde modellen. Dit is zeker een voordeel bij het fotograferen van bewegende onderwerpen .

Met beide kunnen video’s van hoge kwaliteit worden gemaakt, maar Canon heeft doorgaans de soepelere autofocus en biedt speciale lenzen voor het filmen.

De beste manier om tussen de merken te kiezen, is door de afzonderlijke cameramodellen te vergelijken.

Houd rekening met het volgende bij het nemen van uw aankoopbeslissing

Wat vind je het belangrijkst in een camera? Snelheid? Resolutie? Video kwaliteit?

  • Wat biedt de fabrikant op jouw niveau en voor jouw budget?
  • Welke modellen van de fabrikant zijn wellicht interessant voor je in de toekomst? Zelfs als je over vijf jaar niet meer precies dit model zoekt, is het waarschijnlijk dat ze zich op de overeenkomstige lijn zullen blijven ontwikkelen en vergelijkbare producten zullen blijven aanbieden.
  • Met welke lenzen zou je willen werken? Biedt de fabrikant deze lenzen aan?

Canon of Nikon? Beide zijn goede keuzes, en dat maakt de keuze niet gemakkelijk.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Camera Compare
Logo